top of page

5.0

Nr 1  av  1  191  Restauranger i  Göteborg

4.8

5/5

En smart, modern bistro de luxe med rik inredning och tyger i svepande sammet. Den 3- eller 5-rätters säsongsbetonade menyn blandar det moderna med det traditionella och alla rätter kommer med förslag på vinkombinationer. Detta är en välförtjänt välbesökt restaurang där den uppmärksamma, personliga servicen bidrar till upplevelsen.

Betyg: 24/25

 

Vi känner oss genast hemma i Carbons mysiga lokal med murriga färger, mjuk sammet på bekväma stolar och soffor samt skönt ljus. Bilarna parkerade utanför fönstren och spårvagnarna som svischar förbi utanför är glömda efter en kort stund i personalens gästvänliga famn.

 

Kvällens matresa inleds med tre generösa minirätter, varav sorbeten med persilja och mynta är bäst. Inte syrlig, inte söt, utan bara balanserande len.

 

Därefter följer som andra förrätt musslor från Orust med en österrikisk chardonnay från vinhuset Birgit Eichinger, som är en favorit hos personalen och som snabbt också blir vår. Kolgrillat vildandsbröst serveras som en taco. Det djupt gula spanska vinet till, Terroir Historic, är inte gott separat, men en fullträff tillsammans med fågelköttet.

 

Grillad hummer med bearnaisesås och pommes är en trippelfullträff, liksom harpajen med mycket umami och härlig viltsmak.

 

När det är dags för varsin varmrätt står fisk och skogens konung på menyn. Vår ena huvudrätt, älgfilé, är en stor njutning då vi i många år lagat viltkött och inte fått till det lika bra som här. Det brynta madeirasmöret binder samman rätten, men märgbenet lämnar vi, efter provsmakning, orört. Bordeauxvinet Grand Enclos du Château de Cèrons från 2002 har en ljuvlig doft, som förflyttar oss till vingården och bidrar till rättens fulländning.

 

Carbons personal har en avslappnad filosofi utan krusiduller gällande mat- och vinkombinationer. ”It has to be good”. Alltså, det måste smaka gott ihop.

 

Vi gillar miljön, inredningen och det proffsiga, lättsamma omhändertagandet. Genomgripande är att alla rätter är genomtänkta och välbalanserade. Vi njuter hela kvällen av fina smakupplevelser med uppskattade mat- och vinsammansättningar anpassade till tio olika varianter serverade i lagom takt.

Betyg: Mycket god klass

Spretigt när det är som bäst.

 

På Carbon råder en slags vilda västern-mentalitet när det kommer till maten. Men missförstå oss inte – det är skojigt att på en så här pass exklusiv restaurang serveras havskräftsceviche, bouillabaisse, wagyubiff och morotskaka i en och samma sittning.

För att riktigt accentuera den eklektiska matlagningen erbjuder avsmakningsmeny dessutom valfrihet. För varje servering ges tre alternativ – ett vegetariskt, ett från hav eller sjö och ett med kött. Det är ett på alla sätt briljant upplägg och vad du än väljer riskerar du aldrig att behöva grubbla över om gräset eventuellt är grönare på andra sidan bordet. Vitlökig griskorv med senapsmarinerad kålrot är en riktig fullpoängare. En annan är en variant på coq au vin som lyckas vara koncentrerad och lätt på samma gång. En delikat bit ostkaka matchas lika genialiskt som självklart med frisk guavasorbet.

Går du för dryckespaketet får du en liten crash course i vinvärlden. Det är bourgogne, det är bordeaux med ålder, det är sydafrikansk pinotage, det är amerikansk chardonnay, det är tawny port. Allt är bra, men ganska lite sticker ut, som det lätt blir när det ska erbjudas traditionella viner till en rimlig peng. I match med maten sitter dock varje glas som hand i handske.

Lokalen lyckas var proper och mysig på samma gång. Ja på Carbon är de flesta bitarna på plats trots spretigheten och allra bäst är servicen som är i absolut världsklass.

bottom of page